Grillowanie i smaczna oraz zdrowa dieta? – Czemu nie!

Od wielu lat naukowcy z całego świata spierają się czy potrawy grillowane są  niezdrowe. Jedni, uważają że potrawy grillowane to samo zdrowie, drudzy uważają że produkty w ten sposób przyrządzone są rakotwórcze. Kto ma zatem racje ?

Grillowanie jest to pieczenie bez dodatku tłuszczu. Grill może być na węgiel drzewny, drewno, może być elektryczny, gazowy, kamienny. Można w nim piec mięsa, ryby, warzywa i produkty mączne takie jak chleb. Jedzenie grilla jest smaczne i pożywne.

Główną zaletą jest to, że do przyrządzania potraw nie trzeba stosować żadnego tłuszczu. Tłuszcz który jest w mięsie ubywa. Ważne jest to aby nie piec zbyt długo potraw, ponieważ witaminy oraz substancje odżywcze mogą zaniknąć. Należy uważać podczas grillowania warzyw, gdyż witaminy w nich zawarte mogą ubyć. Warzywa nie będa już tak odżywcze. Należy pamiętać o tym, aby grillować jedynie produkty świeże, najwyższej jakości. Nie grilluje się mrożonek ani mięsa, które przez jakiś czas leżało w lodówce.

Podczas działania wysokiej temperatury możliwe jest wytworzenie się w mięsie i rybach różnorakich szkodliwych substancji. Wśród nich jest: heterocykliczne aminy, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), nadtlenki lipidowe. Są to związki chemiczne o silnym działaniu rakotwórczym. Teoretycznie, zjadanie potraw z grilla może podwyższac ryzyko powstania raka i nowotworów w: trzusce, żoładku, wątrobie.

Zatem czy należy unikać jedzenie z grilla. Sądze że nie. Potrwy z grilla należy przygotowywać właściwie. Mięso, ryby, warzywa należy piec najlepiej na aluminiowych tackach. Nie bezpośrednio nad ogniem, nad rozżarzonym węglem bądź drewnem.

Nigdy nie powinno się spożywać przypalonych potraw. Mogą zawierać rokotwórczy benzopiren. Mięso należy przed grillowaniem zamarynować. Zmniejsza to możliwość powstania różnych szkodliwych dla człowieka substancji. Zaleca się, aby nie spożywać potraw grillowanych codziennie.

Dieta z grilla może być zdrowa, pyszna i pożywna, jednak należy odpowiednio dobierać produkty – unikać potraw wysokotłuszczowych i kalorycznych.